
İran, geçen kasım ayından beri okullarda kayıtlara geçen zehirlenme vakalarını konuşuyor.
Birçok eyalette 100 günde, 1000’i aşkın öğrencinin zehirlendiği ifade ediliyor.
Öğrencilerde; solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma şeklinde emareler görülüyor.
En şiddetli cezayı talep etti
İran lideri Ali Hamaney, zehirlenme vakalarına ilişkin yetkililere “olayın üstüne ciddiyetle gidilmesi ve faillerin en şiddetli cezaya çarptırılması” emirini verdi.
Mehr Haber Ajansı’na bakılırsa, Hamaney, “Ağaç Dikme Günü” münasebetiyle yapmış olduğu konuşmada, ülke genelinde endişeye neden olan kız öğrencilerin eğitim görmüş olduğu okullarda yaşanmış olan zehirlenme vakalarına değindi:
Yetkililer mevzuyla ilgili çalışıyorlar bunu biliyorum, olayın önemine binaen mevzunun üstünde ciddiyetle dursunlar.

“Bunlara acınmamalı ve cezaları ibretlik olmalıdır”
İşin içinde bir kabahat şebekesi yada örgütsel bir yapının olma ihtimaline işaret eden Hamaney, toplumda kaygı ve korkuya yol açan bu suça göz yumulamayacağını belirtti.
Bunun, toplumun en masum kesimine kısaca ufaklıklara karşı işlenmesi sebebiyle “büyük bir kabahat” bulunduğunu vurgulayan Hamaney, şunları kaydetti:
İstihbarat ve güvenlik güçleri olayın baş amillerini tespit etmelidir. Olayın failleri, en şiddetli cezayla yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır. Bunlara acınmamalı ve cezaları ibretlik olmalıdır.

Yargı Erki Başkanı: İdamla yargılanacaklar
İran Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsin Ejei, birçok kentte kız öğrencilerin eğitim görmüş olduğu okullarda yaşanmış olan zehirlenme vakalarına ilişkin tespit edilecek faillerin “idamla” yargılanacağını belirtti:
Bu iş, ‘yeryüzünde bozgunculuk çıkarma’ suçlarından biridir. Bu işin failleri tespit edilip yakalandığında, asla kuşku olmadan kanunda yer edinen ‘yeryüzünde bozgunculuk çıkarma’ suçunu işlemekten yargılanacaklardır.
İranlı yetkili, fail ve işbirlikçilerinin ivedilikle kanunda yer edinen en ağır cezaya çarptırılmalarını bilhassa takip edeceklerini altını çizdi.
İran Ceza Kanunu’nun 286. maddesi uyarınca “yeryüzünde bozgunculuk çıkarma” suçunu işleyenler idamla yargılanıyor.

İran’da kız okullarındaki zehirlenme vakaları
İran’da 30 Kasım 2022’den bu yana okullardaki toplu zehirlenme vakaları dikkati çekiyor.
Kum, Loristan, Tahran, Erdebil, Kirmanşah, Simnan, Mazenderan, Çeharmahal ve Bahtiyari, Elburz ve Rezevi Horasan eyaletlerinde ortalama 100 günde, 1000’i aşkın öğrencinin zehirlendiği belirtiliyor.
Solunum sıkıntısı, mide bulantısı…
Öğrencilerde, solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma şeklinde emareler görülüyor.
Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, şüpheli zehirlenme vakalarını araştırmak suretiyle 1 Mart’ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ve İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ile Sıhhat Bakanı Behram Aynullahi’yi görevlendirmişti.

“Halkı yönetime karşı kışkırtmak istiyorlar”
Rejim muhaliflerinin iddiasına bakılırsa, olayın ardında, hanımefendilerin başını çekmiş olduğu Mahsa Emini gösterilerinin öcünü almak isteyen İran yönetimi içindeki bazı köktencilik gruplar bulunuyor.
Tahran yönetimine yakın kaynaklar ise olayın ardında halkı yönetime karşı kışkırtmayı amaçlayan rejim karşıtı unsurların bulunduğunu öne sürüyor.