
İklim değişikliği, dünya genelinde su kaynaklarını negatif etkiliyor.
Yağış rejimlerinde meydana gelen düzensikler, temiz su kullanımını tehdit ediyor.
Küresel su krizi uyarısı
Birleşmiş Milletler (BM), aşırı tüketim ve iklim değişikliği sebebiyle küresel su krizi yaşanabileceği uyarısında bulunmuş oldu.
BBC’nin haberine bakılırsa, BM Su ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafınca hazırlanan raporda, aşırı tüketim ve kirlilik sebebiyle “kıtlığın endemik hale geldiği” ve küresel ısı artışının mevsimsel su kıtlığını artırdığı kaydedildi.
BM raporu: Belirsizlikler artıyor
Raporun baş yazarı Richard Connor, dünya nüfusunun ortalama yüzde 10’unun “su stresi” açısından eleştiri bölgelerde yaşadığını açıkladı.
Dünya genelinde 3,5 milyar kişinin yılda minimum bir ay, suya talebin su arzını aşması olarak tanımlanan su stresinden etkilendiğini ifade eden Connor, küresel su arzına ilişkin “belirsizliklerin” arttığını söylemiş oldu.
“Su kaynakları daha dikkatli yönetilmeli”
Connor, arz problemininin üstüne gidilmediği takdirde küresel su krizi yaşanacağı uyarısında bulunmuş oldu.
BM öncülüğünde 22-24 Mart’ta New York’ta yapılacak “BM 2023 Su Konferansı” konuşmacılarından Usha Rao Monari, BBC’ye verdiği röportajda, küresel su kaynaklarının artık daha dikkatli yönetilmesi icap ettiğini belirtti.

“Yeni teknolojiler kullanılmalı”
Monari, geçmişe kıyasla daha iyi yönetildiği takdirde dünya üstündeki suyun kafi bulunduğunu, bu hususta yeni teknolojilerin kullanılmasının mühim bir rol oynayacağını altını çizdi.
BM Ekonomik ve Toplumsal İşler Kısmı (DESA) Genel Yazman Yardımcısı ve etkinliğin Genel Sekreteri Li Junhua’nın “harekete geçmek ve suyu çevreleyen geniş çaplı zorlukları görüşmek” için fırsat olarak değerlendirdiği zirveye, değişik ülkelerden devlet başkanları ve bakanlar dahil 6 bin 500’den fazla şahıs katılacak.